Lider du også af tandlægeskræk?

Det er ingen hemmelighed, at jeg lider af tandlægeskræk, og har gjort det siden, jeg var lille. Hver gang jeg får et brev fra tandlægen om at bestille en tid til et tandeftersyn, så må jeg bide mig selv i læben, og sparke mig selv hårdt bagi for at få ringet.

Tit ligger brevet på køkkenbordet i flere uger, før jeg får taget mig sammen og overvundet frygten, og får ringet. Sidst jeg var til tandlægen, er nu over halvandet år siden. Det er gået så lang tid siden sidst, at hullerne nu er kommet, og jeg har haft ondt i nogle af tænderne så længe, at smerterne nu er blevet så uudholdelige.

I fredags blev smerterne så slemme, at jeg måtte ringe til tandlægen – alt imens mit hjerte hamrede i brystkassen, og håndfladerne blev helt svedige. Desværre, kunne jeg først komme til dagen efter, lang tid nok til at nervøsiteten kunne nå at melde sig, og undskyldningerne for ikke at tage af sted, formede sig i mit hoved. Jeg måtte bede min kæreste om at tage med mig, så jeg ikke kunne tage nogle af de flugtruter, der havde tegnet sig for mig. Han måtte sørge for, at jeg kom afsted.

Så kom tiden til tandlægen

Tidlig lørdag morgen da vi skulle til at afsted, begyndte panikken at komme til mig, og jeg havde bestemt ikke lyst til at sætte mig ind i bilen. Adrenalinen pumpede rundt i kroppen på mig, og koldsveden piplede frem, så mine hænder blev iskolde og klamme.

Men min kæreste tog mig i hånden, og vi kom afsted til tandlægen. Jeg satte mig op i stolen, rystede af skræk – og tandlægen var ikke i tvivl om, at jeg i den grad led af tandlægeskræk.

Dommen faldt, og jeg skulle have en rodbehandling. Men tandlægen lagde stille og roligt ud med at fortælle alt, hvad han ville foretage sig, før og under tandbehandlingen.

Han gjorde meget ud af, at jeg skulle føle mig godt tilpas, og være fuldstændig tryg ved ham. Jeg følte intet pres fra hans side, tværtimod, han tog sig rigtig god tid til mig.

En positiv oplevelse trods tandlægeskræk

Jeg vil ikke sige, at det hele gik let som en leg, for er der noget, der kan få mig i knæ, så er det tandlægerne. Men behandlingen var smertefri, og jeg kunne gå derfra med et smil på læben. Jeg lider fortsat af tandlægeskræk, men jeg havde en rigtig positiv oplevelse – trods min fobi.

Det er så vigtigt, at hvis du lider af tandlægeskræk, at du finder en tandklinik, der tager højde for det, og giver sig rigtig god tid til dig. Sørg for at du bliver informeret om alt under behandlingen. På den måde kan du følge med i, hvad der sker, og det hjælper utrolig meget, når man lider af tandlægeskræk.